12 השאלות הנפוצות ביותר על נגרות מסורתית וגילוף בעץ
(שהתלמידים שלנו שאלו אותנו לאורך השנים)
מהי נגרות מסורתית ? ובמה היא שונה מנגרות "רגילה"?
בנגרות המסורתית אנו עובדים על טהרת העץ המלא. המשמעות היא, שכשניגש לבנות אובייקט או רהיט, ניצור קונסטרוקציה קלאסית המבוססת על מחברי עץ, בשונה מפרזולים כמו בורג או מסמר.
לאחר שווידאנו שהרהיט בנוי נכון ומתחבר כהלכה "על יבש", נעזר בדבק נגרים אשר יקבע את הקונסטרוקציה לשנים רבות. צורה זו של עבודה "עץ לעץ" נכונה ובריאה לרהיט, ומסייעת לנו ביצירת תוצאה מהוקצעת ומשכנעת ויזואלית.
מדוע אתם מלמדים נגרות בכלים ידניים? אני יודע לעבוד מצוין עם כלים חשמליים, למה לעבוד קשה ולנסר במסור ידני?
בקורס הנגרות למתחילים אנו נשענים במרבית הזמן על הכלים הידניים הקלאסיים, על מנת לבנות בהדרגה את הפרקטיקה. המגע הקרוב עם העץ ותרגול השליטה בכלים הידניים יתרום לתחושת הביטחון שלכם בעבודה, להבנה טובה יותר של העץ כחומר גלם, ולהפנמה שהכול נמצא בידיים: גם בעזרת כלים פשוטים כמו מסור ידני, שופין, מפסלת ונייר לטש תוכלו להגיע לתוצאות מרשימות.
לאחר שתרכשו שליטה מספקת בכלים הידניים ובטכניקות ההכרחיות, תוכלו להמשיך אל קורס המתקדמים בו בנוסף לטכניקות מתקדמות ומחברים מורכבים, תלמדו כיצד לשלב בעבודה את כלי הנגרות החשמליים (מסור סרט, מלטשת סרט, מסור פנדל, מקדח עמוד ועוד).
זכרו שגם בנגרייה המאובזרת ביותר, אין תחליף למגע היד על העץ, לדיוק אחרון עם המפסלת, נגיעה אחרונה בשופין או ליטוש אחרון בנייר ליטוש עדין.
האם נגרות מסורתית היא מלאכה מסובכת? מה אם לא אצליח ללמוד אותה?
עם כל הכיף וההתרגשות הכרוכים בעבודה עם העץ, הכלים והטכניקות החדשות, נגרות מסורתית אינה מלאכה פשוטה או קלה, אחרת ניתן היה ליישם אותה לבד ולא היה צורך בהדרכה של בעל מקצוע מומחה כדי ללמוד אותה.
המפגש עם העץ, עם כלי העבודה הקלאסיים והטכניקות מרתק ומאתגר בו זמנית. יידרשו מכם ריכוז, גמישות מחשבתית, ומשמעת במהלך העבודה.
הקורסים שלנו נבנו על סמך עשרות שנות ניסיון מצטבר של בעלי מקצוע ומורים מובילים מן השורה הראשונה בישראל. אנו בונים את הקושי במהלך הקורס בצורה הדרגתית, ומלווים כל תלמיד ותלמידה בתהליך הלמידה מן ההתחלה ועד סיום הקורס, לאחר שלמדו ויישמו את הנושאים בהצלחה.
עליכם לזכור שככל שתרבו בתירגול ותלטשו את הטכניקה שלכם, כך תהפוך העבודה להיות פחות מאומצת והתוצאות יהיו משכנעות יותר.
האם הנגרות המסורתית כרוכה בעבודה פיזית קשה?
בקורס הנגרות המסורתית למתחילים אנו עובדים במרבית הזמן עם הכלים הידניים הקלאסיים - והעבודה הפיזית היא מתונה.
ישנם שיעורים בהם אנחנו עסוקים במוטוריקה גסה, בליטוש הצורה והעץ וחווים יותר מאמץ, ויש כאלו שבהם אנחנו שקועים בעבודה ידנית עדינה שדורשת יותר ריכוז מאשר מאמץ גופני.
ללא קשר לגיל או מגדר, כל עוד הינכם בריאים תוכלו להשתתף בקורסים ולעבוד בקצב שלכם.
אין לי "ידיים טובות" - האם אוכל לעבוד עם עץ ולהגיע לתוצאות מספקות?
זהו ללא ספק אחד הנושאים אשר חוזרים על עצמם רבות במהלך השיחות היומיומיות שלנו עם תלמידות ותלמידים שחולמים שנים על עבודה בעץ, אך חוששים להרים את הכפפה ולפגוש את המלאכה פנים מול פנים.
כשאנו בונים את הקורסים בחצר, אנחנו רואים לנגד עינינו תלמידים שמגיעים אלינו ללא כל ידע קודם, ואכן - רבים מהם מגיעים עם תשוקה עזה ללמוד אך ללא כל ניסיון מעשי, ופעמים רבות גם עם חוסר אמון ביכולתם להגיע לתוצאות (" יש לי שתי ידיים שמאליות...").
אז ראשית נרגיע ונאמר שטרם נתקלנו בתלמיד שלא הצליח לבצע את המשימות ולהגיע לסופו של הקורס. הסירו דאגה!
עליכם לזכור שכל חומר, ועץ אינו יוצא דופן במובן זה, מכיל בתוכו תכונות פיזיות אשר תמיד יתנגשו עם הרצונות שלכם. העץ לעולם לא יתנהג בדיוק כפי שרציתם או דמיינתם.
המפגש של הפנטזיה על להיות נגר חובב עם המציאות בסטודיו תמיד מאתגר, והטעויות לא מאחרות להגיע: החיתוך לא ישר, הקימור לא נכון, העץ נשבר, הדבק נמרח, הכלי לא עושה מה שאנו מצפים ממנו...חשוב להישאר רגועים, לעצור, להתבונן, לנסות להבין מה העץ רוצה לומר לנו, לקבל את השינויים בדרך ולמצוא פתרונות.
תוך מספר שיעורים תרגישו בהבדל. הכלים כבר אינם מאיימים, המסור רץ בחופשיות, המפסלת מדייקת ואתם מתנהלים כנגרים מתחילים בסטודיו. השרירים מתחילים להבין ולזכור את הפעולות, והכל הופך להיות הרבה פחות מאומץ.
כשהראש והידיים רגועים, התוצאות לא מאחרות להגיע.
האם הקורסים מתאימים גם לנשים ?
אחת השאלות הנפוצות ביותר בהן אנו נתקלים היא "האם סדנת הנגרות מתאימה גם לנשים?"
התשובה היא כמובן כן!
בסדנת הנגרות שלנו הקבוצות מורכבות מנשים וגברים, ולא פעם גם עם רוב נשי!
הנגרות היא תחום מרתק, מגוון ומתאים לכל אחד ואחת המעוניינים ליצור במו ידיהם בעץ מלא.
לאורך השנים הדרכנו נשים רבות בגילאים שונים אשר יצרו ובנו בהנאה רבה, רכשו את הטכניקות והמיומנויות השונות וכיום ממשיכות לעבוד בהנאה בנגרות מסורתית ובגילוף.
אני אוטודידקט, רואה סרטוני הדרכה ביוטיוב, ועושה המון לבד. האם נכון עבורי להתחיל ללמוד בקורס למתחילים?
חשוב לומר: כדי ללמוד לבנות ולגלף בעץ במו ידיכם, ולהגיע לתוצאות ויזואליות משכנעות- דרושה למידה.
ידיים טובות, תושייה, אינטואיציה וכל ניסיון קודם שיש לכם תמיד מבורכים ויסייעו לכם בלימוד המלאכה, אך זיכרו: לימוד עצמי, רציני ומעמיק ככל שיהיה, אינו יכול להחליף הדרכה צמודה ועבודה תחת עינו הפקוחה של בעל מקצוע מומחה, אשר חי ונושם עץ יום יום במשך עשרות שנים.
ישנם אינספור ניואנסים, תהליכי עבודה ושיטות שתלמדו בקורסים אשר יהפכו את הפרקטיקה שלכם מתחביב אינטואיטיבי למלאכה מסורתית אמיתית.
מה ההבדל בין נגרות מסורתית לגילוף בעץ?
מדובר בשתי מלאכות שונות בתכלית.
בקורס הנגרות אנו עוסקים בבנייה מא' ועד ת' של רהיט בעץ מלא. הבנייה של אובייקט תלת מימדי בטכניקות של הנגרות המסורתית כרוכה ביצירת חלקים ומחברים אשר מרכיבים את הקונסטרוקציה.
הכלים העיקריים איתם נעבוד בשלב זה יהיו מסורים ידניים, מפסלת נגרות, שופין ונייר לטש. בשלב הבא נעבוד עם דבק נגרים וכליבות על מנת לקבע את הקונסטרוקציה, נכין את הרהיט לגמר ונסיים בגמר מסורתי - לכות ושמנים.
בגילוף אנו ניגשים אל עץ גושני, וממנו גורעים את הצורה שאנו רוצים ליצור במפסלות ומקבת (פטיש עץ). כלומר, אין כל בנייה של קונסטרוקציה, אלא נהפוך הוא- גריעת חומר על מנת להגיע לאובייקט ש"כלוא" בתוך העץ.
לשם כך נלמד את העיקרון הפיסולי שבמעבר מדו מימד לתלת מימד (היטלים). הכלים איתם נעבוד יהיו מפסלות יד, מקבת ואבני השחזה.
נעבור את כל התהליך הפיסולי - משלב העץ הגולמי ועד גמר בחומרים מסורתיים כמו שמן טיק ושעוות דבורים.
האם הקורסים לא רציניים מדי עבורי? אני בסה"כ חובב/ת שרוצה לעבוד בעץ
מניסיוננו לאורך השנים , וממפגש יומיומי עם תלמידות ותלמידים שלמדו ולומדים בחצר, אנו יודעים שעל מנת שתוכלו ליהנות ולהתמיד בתחביב שלכם, חשוב ללמוד את הטכניקות בצורה יסודית ומעמיקה, לרכוש פרקטיקה אמיתית ולהגיע לתוצאות.
נכון, הדרך חשובה וחשוב ליהנות ממנה, אך בתור חובבים הבונים ויוצרים בעץ, חשוב לנו שתוכלו גם לחוות הצלחה, להגיע לתוצאות ויזואליות משכנעות, לשאוב מהן הנאה וסיפוק ובעיקר מוטיבציה ורצון להמשיך ולעשות.
מסיבה זו המורים אשר ידריכו אתכם בחצר הם בעלי מקצוע מומחים עם ניסיון של יותר מ 25 שנה, ואנו מלמדים את המלאכות לעומק.
אין לי דמיון מפותח, חוש אמנותי או יכולת להמציא צורות "מהראש", האם קורס הגילוף מתאים לי?
בקורס הגילוף בעץ אנו מתמקדים בלימוד המלאכה עצמה, ולא בגילוף כתחום אמנותי.
גילוף בעץ קשור בעיקר לטמפרמנט: האם יש בכם את הרצון והסבלנות להתמקד בפרטים, לתרגל שליטה בכלי הגילוף, לדייק תנועות, להשחיז כלים בתשומת לב?
האם מעניין אתכם לנסות ולהגיע לתוצאות מדויקות וללמוד מלאכה שבעזרתה תוכלו לגלף צורות מורכבות בסוגי עצים שונים? אם כן, הקורס מתאים עבורכם.
אנו לומדים כיצד להעביר במדויק צורות ברורות אל העץ וממנו לגרוע, על מנת לחדד את ההתבוננות ותפיסת התלת מימד, ולאפשר לכם לגלף איזו צורה או פרט שתרצו בעתיד. אין כל צורך להמציא צורות מן הדמיון או "להיות יצירתי" במובן זה.
האם אוכל ליישם במסגרת הביתית את כל מה שלמדתי? ואילו כלים אצטרך כדי לעבוד בבית לאחר הקורס?
בהחלט. כשאנו בונים את הקורסים שלנו, זהו אחד הנושאים הראשונים שלנגד עינינו. מעבר לחוויה הייחודית שתעברו עם עצמכם ועם לימוד המלאכה, אנו רוצים שיהיו בידיכם הכישורים, הנסיון הפרקטי, תחושת המסוגלות והביטחון לבנות במו ידיכם בעץ מלא.
לנגרות תזדקקו לשולחן עבודה קטן, מספר כליבות, כלי עבודה בסיסיים כמו מסור, פטיש, שופין ומפסלת, ניירות ליטוש וכמובן עץ ודבק נגרים. לגילוף תצטיידו במפסלות גילוף, מקבת ואבני השחזה.
נכון, אולי השולחן בכיתה היה מרווח יותר, והמלחציים מקצועיים יותר. אך הנכס האמיתי שיהיה בידיכם הוא הידע והשליטה בטכניקות המופלאות של המלאכות שתלמדו.
גודל השולחן הוא לא זה שייקבע את התוצאות אלא הידיים והעיניים שעבדו ולמדו.
היו בעלי תושייה ומצאו את הדרך להמשיך וליצור לאחר הקורס.
כמה עולים כלי נגרות וגילוף מסורתיים?
קחו בחשבון שכמו בכל תחביב חדש, ישנה השקעה מינימלית שתשקיעו ביצירת סביבת עבודה.
גם עבור הקורס בנגרות מסורתית וגם עבור הקורס בגילוף קחו בחשבון השקעה חד פעמית של בין 700-1200 ₪ להצטיידות בכלים הרלוונטיים אשר יאפשרו לכם להתחיל לעבוד וליהנות מהמלאכות הייחודיות שלמדתם בחצר.